Babblarna

Babblarna är ett färgglatt gäng som tagit Sverige och skandinavien med storm. Babblarnas video på youtube har flera miljoner tittar och fler och fler faller för våra egna favoritfigurer. Men Babblarna är ju så mycket mer än ett gäng skojiga sötnosar! Babblarna är väl genomtänkt språkträning. Inte bara för att de faktiskt hjälper till i språkutvecklingen, utan för att de gör det utan att man tänker på det.

I leken med Babblarna, i och med deras namn och deras speciella sätt att prata, så utvecklas språket. Fantastiskt, eller hur? Den pedagogiska plattformen är Karlstadmodellen och språkträningen riktar sig till barn i tidig språkutveckling. Babblarna älskas av alla och det fina är att varken barn eller vuxna tänker på att det är just språkträning det handlar om i leken och äventyren i Babblarnas värld.

Babblarna pratar sitt eget språk som helt bygger på ljudet i deras namn. Genom att lyssna på Babblarna när de pratar och genom att härma deras sätt att prata tränas effektivt förmågan att använda betoningar och melodi i språket. Med hjälp av Babblarna övar ni tillsammans på samspel och möjligheterna till språkutvecklande lekar är oändliga. Använd din egen fantasi och anpassa leken så att den blir precis lagom svår för DITT barn.

Nu finns det massa roliga böcker, spel och leksaker med Babblarna.

Böcker

Det finns nio böcker om Babblarna där var och en fokuserar på olika begrepp. Böckerna är stora och lätta att bläddra i. Bilderna i böckerna är färgglada och texten är skriven på ett sätt som gör att den som läser och den som lyssnar har ett nära samspel. 

I boken Dadda hälsar på får vi följa med Dadda när han åker och hälsar på de andra Babblarna. Barnet får gissa vem som döljer sig bakom de olika dörrarna som Dadda, naturligtvis med barnets hjälp, knackar, ringer och bankar på. Vem bor här?

Boken i Babblarnas hus bjuder på ett spännande äventyr där det sker olika saker inne i husets alla skrymslen och vrår. Genom att bland annat kika i nyckelhåll, titta i skåp och bakom gardiner får vi se vad Babblarna gör i sitt hus. Vad händer därinne? och svaret på frågan om vad de olika Babblarna gör ger ett mycket bra träningstillfälle vad gäller meningsbyggnad och uttal.

I boken i Bobbos väska har Bobbo samlat alla sina kompisars saker i en väska. Sak för sak plockas ur väskan och det gäller för oss att tillsammans med Bobbo lista ut vems de är.

I Var är Babbas saker? har Babba tappat bort alla sina saker och vi får tillsammans hjälpa till att hitta dem. Boken fokuserar särskilt på frågan Var? och i svaret som ges kommer även träning av prepositioner.

I Babola Salabim får vi trolla tillsammans med Babblarna. Längst bak finns till och med en trollstav att klippa ut.I boken Stompalång får vi följa med när Babblarna dansar fram i ett långt Stompalång-tåg samtidigt som vi kan öva på olika språkljud och melodin i språket.

Och i tre böcker i lite tjockare kartong får vi träffa Babblarna i deras hus och hänga med när de leker och busar. 

Längst bak i de flesta böcker med Babblarna hittar ni illustrationer för hur man tecknar orden, för alla som vill använda tecken för att stimulera tidig språkutveckling.

Leksaker

Babblarna finns också som plastfigurer, pappdockor, mjukisar och finger- och handdockor. Som gjorda för språklek i massor! Låt fantasin flöda, följ med Babblarna in i deras värld. Tips på hur man kan leka hittar ni i handledningen till Babblarnas stora paket om ni följer länken längst ner på sidan.

 

Spel, pussel och annat skoj!

Man kan förstås också spela språkstimulerande spel med Babblarna! 

Det finns allt från enkla lottospel och knoppussel med Babblarna, till 12-bitars pussel, memo-spel och stora spelplaner som passar även äldre barn. 

Titta gärna in i Babblarnas spelbok genom att välja den i menyn här till vänster, eller läs mer om allt roligt man kan göra i Konsonantdalen genom att välja "Babblarna i Konsonantdalen".

Babblarna finns också i flera appar. Sitt tillsammans med ditt barn och sätt ord på det som händer i apparna, så stimuleras språket även då. 

Och glöm inte att dansa till musiken förstås! Babblarna har nu ett helt album med svängiga låtar.

 

Och mycket mer...

Det kommer hela tiden nya spännande saker med Babblarna. För att hålla dig helt uppdaterad titta in på www.babblarna.se – där det också finns roliga spel och aktiviteter för barnen!

En handledning för hur man kan arbeta till exempel med Babblarna Stora Paketet hittar ni här ->> Språklek med Babblarna