Snicksnacksnoken

Snicksnacksnoken är en serie ljud- och språkstimulerande böcker skrivna av Hattens egen huslogoped Elvira Ashby. Med osviklig känsla för medryckande berättelser och stor kunskap om språkutveckling och svåra språkljud har Elvira tillsammans med illustratör Karin Holmström skapat en serie böcker som både roar och tränar.

>> till Snicksnacksnoken i webbutiken

 

 

 

 

 

I tre ljudtränande böcker, Sickan och skattkartan, Faran vid fallna trädet och Rulle och raketen, får vi chansen att fokusera lite extra på de svåra språkljuden R, F och S. Som logoped saknade Elvira Ashby länge ett material som detta som enkelt kunde användas för att locka både yngre och äldre barn att träna de krångliga ljuden. I varje bok får barnen följa med på ett roligt äventyr, och samtidigt är texten skriven så att språkljudet ges extra stort utrymme, och barnet lockas att härma det både enskilt och i stavelser, ord och meningar. Som komplement till böckerna finns också kortspel där ljudträningen står i fokus. Roligt, enkelt och utvecklande!


Rulle och raketen

En natt vaknar Rulle av ett surrande ljud. En raket har landat i hans vardagsrum! Rakteten tar honom till planeten Rariporoxicus där han träffar en snurrig robot. Rrrrr-rolig träning av r-ljudet!

 

 

Sickan och skattkartan

Snoken Sickan slöar i solen när något plötsligt prasslar under svansen. En skattkarta! Hon försöker slingersmyga iväg men snart har hon halva skogen med sig på skattjakt. Sssskojig träning av "sss"!

  

 

Faran vid fallna trädet

Haren Foffe och hans vänner är rädda. Något farligt har flyttat in under det fallna trädet. Det blir full fart på vännerna som inte riktigt kan bestämma sig för om det nya är förenat med fara eller med fikonkakor. Foff! 

 

 

I rim&rams-böckerna Tungvrickare och Tamtarams blir det sedan ännu mer ljudlek! Att rimma och ramsa med barn är nämligen alltid bra. Det bygger upp den språkliga medvetenheten, alltså vår förmåga att resonera kring och leka med språket, vilket bland annat lägger grunden för läs- och skrivinlärningen.


Tamtarams
är ramsor som det passar extra bra att göra rörelser till. Roligt både i samlingen på förskolan och hemma i sängen. "Vanka vanka, lilla anka, gå på planka, långt på planka. Hoppa iiii!"


Tungvrickare är ramsor som även passar äldre barn. De kan användas för att träna uttal eller lägga grunden för läsning och skrift, men vad syftet än är har man kul åt de knasiga rimmen och roliga bilderna.


För extra rim- och artikulationsträning finns det spel till böckerna. Till Tamtarams hör "rim-yatzyt" Tamtaratzy, och Tungvrickarspelet är ett memoryspel för alla som vill vricka tungan!


 

Missa inte heller det språkstimulerande radarparet Ajja & Bajja, speciellt om du har lite yngre barn! Välj Ajja & Bajja i menyn här till vänster.