SpråkPussel

SpråkPussel är ett enkelt och roligt material när man vill göra språkets struktur och meningsbyggnad tydlig. Det finns färdiga SpråkPusselkort för Olle & Mia och Babblarna, men det är också enkelt att göra egna kort som kan användas tillsammans med de färgglada pusselbitarna.


Obs! Mallar för att skriva ut satsplattor och för att tillverka egna ordkort finns under fliken "Utskriftsmallar SpråkPussel".


Hur gör man meningar egentligen? Jo, man sätter ihop ord med varandra på olika sätt - som i ett pussel! Genom att arbeta med att bygga satser och skriva med ord och bilder skapas bra förutsättningar för ett rikare och mer fullständigt språkbruk i framtiden. Att fysiskt sätta samman språkpusselbitar till satser ger insikter om hur språket är uppbyggt och tydliggör dess struktur.


Med SpråkPussel leker du med ordbilder och bygger språk. Pusslandet gör språkträningen rolig, lockande och konkret. SpråkPussel består av stora härliga pusselbitar i plast som fungerar som ramar för ord eller bilder. Färgerna på pusselbitarna följer Karlstadmodellens pedagogik.


Det är aldrig för sent att börja med SpråkPussel - det fungerar för barn, ungdomar och vuxna. Och man kan inte börja för tidigt! Så fort ett barn kan hantera pusselbitarna och titta på bilder är det bara att sätta igång.


Allteftersom språket utvecklas ökas svårighetsgraden och SpråkPusslandet är lärorikt för alla - från enklaste nivå där man börjar att skriva med enstaka ord, går vidare till 2- och 3-ordsatser och sedan 4, 5, 6-ordsatser och så vidare. I början skriver man med bilder, sedan med ordbilder och så småningom kan man ju skriva ordkorten själv med penna eller på dator.

Så här används SpråkPussel

Lek med klippdockor och spela upp scener eller läs era (lagom svåra) favoritböcker. Börja med att lära in de olika begreppen och välj ut/tillverka de bild- och ordkort ni behöver.


Börja sedan att skriva det ni leker eller läser med SpråkPusselbitarna. Förbered lagom många pusselbitar och välj ut de ordkort som passar för övningen ni ska göra. Börja med ett fåtal pusselbitar och öka succesivt antalet allteftersom.


Välj om ni ska skriva med bilder och/eller text. (verben är alltid skrivna med text eller en teckenillustration för ordet, eftersom de inte går att gestalta med bilder)


Använd era egna material och tillverka egna ordkort eller beställ tryckta och färdiga i olika paket från oss på Hatten Förlag. Längre ner hittar du länkar till färdiga ordkortspaket med tillhörande figurer och under fliken "Utskriftsmallar SpråkPussel" finns det olika mallar att använda för att göra egna ordkort och för att skriva ut satsplattor.


Ta för vana att ALLTID matcha de olika ordens ordklasser med rätt grammatisk färg på pusselbitarna och var konsekvent. Syftet är inte att eleven ska lära sig de olika ordklasserna och vad de heter, men färgkodningen ger eleven en möjlighet att se strukturen i språket och att lättare förstå hur orden byggs samman. De svarta start- och stoppbitarna används för att markera var satsen börjar och slutar (stor bokstav och punkt).


Pusselbitarna är rejäla (ca. 10x10cm) och tillverkade av hållbar hård plast i nio olika färger. Upptill i varje pusselbit finns en öppning där du enkelt skjuter i de ordkort/bildkort ni ska jobba med. Varje färg motsvarar en ordklass enligt Karlstadmodellens pedagogik enligt följande:


obs! Om ni arbetar enligt en pedagogik som har en annorlunda färgkodning går det naturligtvis bra. Tänk bara på att det är viktigt för eleven att färgkodningen är konsekvent under HELA tiden i förskolan och i skolan!


Vilket paket ska jag välja?


1. Jag vill ha allt som finns! >>Läs mer


2. Jag gillar Babblarna, och vill pröva SpråkPussla med dem >>Läs mer 


3. Ett bra startpaket är Pusselbitar Bas1 tillsammans med Olle&Mia klippdockor och ordkort Bas 1. >>Läs mer


4. Vi vill nog ha alla ordklassernas färger på en gång! Efter Bas 1-paketet är det dags att titta på fortsättningspaketet Bas 2. >>Läs mer


5. Jag vill gärna ha pussebitar, men inte färdiga ordkort (ordkorten vill jag göra själv). I Pusselbitar Bas 1 ingår pusselbitar i tre färger (röda, blå och orange) >>Läs mer och i Pussebitar Bas 2 finns det ramar i alla de nio grammatiska färgerna. >>Läs mer


6. Självklart kan man köpa pusselbitarna styckvis också! röd, blåorange, grön, mörkblå, vit, lila, gul och grå.


Tips! Skriv med SpråkPussel och fota sedan av det ni har skrivit. Gör egna böcker av bilderna - de blir garanterat favoriter för egen läsning länge!

Läs mer Gör egna ordkort och skriv ut satsplattor >> Läs mer