Språklek ute!


Man behöver självklart inte sitta inomhus vid ett bord för att stimulera barns språkutveckling. Det går att göra jämt, och varför inte utomhus en härlig sommardag?

Ett av mina bästa tips är faktiskt att bara följa barnen i deras lek, och vara med genom att sätta ord på det som händer och kanske föra in nya ord och begrepp i leken. Om barnen vill leka med bilar i sanden, så kan bilarna köra fort, och lååångsamt. En bil kanske är större än de andra, och vilken bil är störst egentligen? (Vips så har vi jobbat på adjektiv och böjningsformer.)

Babblarna och Ajja & Bajja hänger förstås gärna med ut, och kan vara med på kurragömma till exempel. Om man talar om för barnen exakt var de gömt sig blir leken ett lätt och roligt sätt att jobba med lägesord och fler adjektiv. ”Diddi har gömt sig bakom den största busken.”

Bajja gillar att samla på saker också, helst av allt nya saker som ingen vet vad de heter. Då kan han leta upp någon att fråga, och sedan har han ett tips: Om man säger ordet fem gånger tillsammans så är det lättare att komma ihåg!
Och efter att man byggt ordförråd på det viset kan leken förstås fortsätta åt vilket håll som helst, kanske blir det en gryta av alltihop på Strandrestaurangen.

Det går att jobba på vilken språklig förmåga som helst även ute, och de flesta tips du hittar genom menyn här till vänster går att anpassa så de går att göra på gården eller i parken.

Och finns det egentligen något mysigare än att sitta och läsa under ett träd?