Hur kommer jag igång med tecken?

Om du vill komma igång att teckna med ditt barn har du kommit till rätt ställe! Hatten har jättemycket bra material som passar om man vill komma igång med tecken som stöd, TAKK eller pröva babytecken.

Tecknen, som är hämtade ur dövas teckenspråk, används då samtidigt med talet. Man tecknar hela tiden de betydelsebärande orden (nyckelorden) samtidigt som man pratar, och det för med sig en mängd goda effekter för barns språkutveckling.

Varför är det så då? Jo, dels är man en modell för barnen i hur de kan uttrycka sig innan de börjar prata. Tecknen är nästan alltid lättare för barn att lära sig än talade ord, eftersom handrörelserna kräver mindre precision än munrörelserna vid tal. Den vuxnes taltempo blir också långsammare när man tecknar, vilket ger barnen mer tid att processa det som sägs. De får informationen både via syn och hörsel, och tecknet gör också tydligt vad som är viktigast i meningen som sägs.

Jag har lärt mig många tecken genom att läsa böcker tillsammans med mina små. Till de flesta barnböcker vi säljer här finns det tecken, antingen redan tryckta i boken eller som meningsremsor att beställa till. Böckerna i serien Ajja & Bajja är till exempel skrivna så att de tillsammans ska ge ett litet grundordförråd med ord och tecken för sådant som är viktigt för små barn.

Jag har också suttit en del med HattenOnline (och tidigare TeckenHatten) både själv och tillsammans med barn. HattenOnline är ett webplats som innehåller 1500 ord i bild, text och med en tydlig teckenvideo. Man kan bläddra i olika kategorier, testa sig själv eller söka efter ord. En hel del når man via demo-versionen på www.hattenonline.com - och vill man nå allt kan man teckna ett abonnemang.

När jag tecknade med mina egna barn brukade jag också skriva upp ord jag använde ofta, och inte kunde tecknet för, på ett papper på kylskåpet. Och när jag hade tillfälle satte jag mig vid datorn, eller med ficklexikonet Fickhatten, och slog upp. (Nu finns teckenlexikon i appar också, så man kan göra det var som helst. ;-)

Och sedan måste man använda tecknen i vardagen också! Vänta inte med att börja teckna tills ni kan en massa tecken, börja med en gång! Och när ni inte kommer på tecknet, försök att använda en gest så att ni vänjer er att hela tiden "prata" med händerna också. Det är mycket bättre att teckna, och teckna fel ibland, än att inte teckna alls!

Mer om tecken kan man läsa i Lilla boken om tecken och alla böcker, spel och material med tecken hittar ni samlat i nätbutiken >>här

Det kan också vara värt att gå en teckenkurs. Kolla vad det finns för utbud där ni bor.