Träna tecken?

Har du tips på hur vi kan träna tecken?

Jag tänker att man kan dra paralleller till hur barn lär sig talade ord, och det är ju genom att de hör dem användas i vardagen! I lek, och skoj, och rutiner, och när man läser böcker... Så mitt bästa råd är att hänga med i det barnet tycker är roligt och teckna alla viktiga ord som dyker upp, och vips så ska du se att ni lär er hur mycket tecken som helst! En app i telefonen eller vårt lilla ficklexikon FickHatten är inte dumt att ha med sig i bakfickan för det spelar ingen roll hur duktig man är på att teckna, man kan ändå aldrig alla tecken. Och, det här är jätteviktigt, det är också tillåtet att hitta på en gest om man inte kommer på tecknet!

Språk- och teckenträning kan man på så vis få in i alla aktiviteter under dagen. Självklart kan man planera in teman - att denna vecka leker vi med, och pratar om, djur eller fordon, o s v - men det är i allt det vardagliga, och i leken, det händer! Så ta för vana att sätta ord och tecken till allt ni gör. Och lyssna och ta in allt ditt barn gör, och tolka det som att det betyder något, vare sig det ser ut som ett riktigt tecken eller inte. För då får ni till massa kommunikation, och ur det växer språket fram. Det låter lätt så abstrakt, men så här (och så får ni tänka att jag både tecknar och säger de kursiverade orden):

Elvira: Ska vi leka med dockan?
Barnet puttar bort logopedens fåniga docka.
Elvira: Nej, inte dockan, säger du. Vad ska vi leka med då?
Barnet tittar mot skåpet.
Elvira: Ska vi titta i skåpet? Ja, skåpet.
Vi går tillsammans och öppnar.
Elvira: Vi öppnar skåpet. Vad ska vi leka med?
Barnet tittar på hyllan där logopeden slugt lagt tåg och bilar precis bredvid varandra så att det är svårt att bara peka.
Elvira: Ska vi leka med tåg eller bilar?
Barnet: Mmm. (Och en viftning med händerna som ev skulle kunna vara tecken för bil.)
Elvira: Brmm - bilar, säger du det?
Jag plockar ner bilarna och kollar om barnet verkar nöjd med det. (Och utan att vi egentligen ens har börjat språkleka har vi tränat på tecknen för docka, inte, vad, skåp, öppna, tåg och bilar.)

Sedan skulle jag försöka läsa böcker. För små barn finns det pekböcker att skriva ut från www.hattenonline.com och sedan har vi Ajja & Bajja och Babblarna förstås. Och för äldre barn alla böcker om Olle & Mia, eller vilken bok som helst som barnet är intresserad av!

Logopeden rekommenderar: En bok om dagen! (Minst!)