Börja med bokstäver

Intresset för bokstäver brukar dyka upp redan i förskolan. Då är bokstäverna förstås inget vi behöver pracka på våra barn men om vi stöttar deras intresse går de väl förberedda in i skolans värld. 

När barnen väl börjat skolan lär sig vissa alla bokstäver snabbt och lätt, medan andra får kämpa länge och blandar ihop dem.  Egentligen kan jag tänka att det första är konstigare än det andra. Vi har 29 stora bokstäver och 29 små - det vill säga 58 krumelurer som ska paras ihop med olika språkljud. Det är abstrakt och inte lätt!

Det underlättar förstås om vi i omgivningen, oavsett om det är i skolan eller hemma, hittar på roliga saker med de där bokstäverna. Här följer mina bästa tips:

Läs ABC-böcker, härma bokstavsljuden och hitta saker i bilderna som börjar på bokstaven. Vi på Hatten har böckerna ApABC och SpökABC (för de riktigt modiga :) där det verkligen är bokstavsljuden som är i fokus. I denna illustration ur ApABC till exempel finns det (som i de flesta abc-böcker) många saker som börjar på A, men det centrala är mamma Anna som andas ut  efter arbetet: "Aaaaa". På det här sättet kan barnen använda illustrationen som stöd för minnet just för hur bokstaven låter. 

Det är fiffigt, för det är faktiskt bokstavsljuden, snarare än bokstävernas namn, som vi behöver när vi ska komma igång att läsa och skriva. Så lägg gärna in bokstavsljuden på samma sätt även när ni läser andra abc-böcker.

Hitta på roliga spel! Om det är extra svårt för barnet med vissa bokstäver kan vi skriva dem på kort och spela memory. Vill ni ha tecken till finns TeckenABC, och om det är svårt att lära sig små bokstäver kan en stor och en liten bokstav bilda par. Vilka bokstavskort som helst går också att använda med en spelplan ur till exempel Babblarnas spelbok. Det är bara att lägga till en regel om att alla deltagare innan de börjar gå vänder upp ett bokstavskort och säger bokstavsljudet för varje steg de tar.

Samma bokstavskort går det sedan förstås att bygga ord med. Vad händer om man sätter ihop "iii" och "sss"? 

Ta in bokstäverna i vardagen! Passa på att titta på skyltar när ni är ute - vad är det för bokstäver och vad bildar de för ord? Skriv bokstäver och ord i sanden på stranden, eller ha papper och penna i fickan och lek "Vad skådar mitt norra öga, något som börjar på vvvv..." medan ni väntar på bussen! (För er som inte lekt den leken ska den andra då försöka komma på vad som börjar på "vvv" som den första personen ser och tänker på.) 

Det är som vanligt bara vår fantasi som sätter gränserna - och det kan vara kämpigt att lära sig läsa och skriva, men det kan vara roligt också!