Börja med bokstäver


Det är spännande med bokstäver, men det kan också vara svårt! En del barn lär sig snabbt och lätt, medan andra får kämpa länge och blandar ihop dem, och det är egentligen inte konstigt när man tänker på det. Vi har 29 stora bokstäver och 29 små - det vill säga 58 krumelurer som ska paras ihop med olika språkljud. Det är abstrakt och inte lätt!

Men det underlättar förstås om vi i omgivningen, oavsett om vi är pedagoger eller föräldrar, hittar på roliga saker med de där bokstäverna. Här följer mina bästa tips:

Läs ABC-böcker, härma bokstavsljuden och leta efter saker i bilderna som börjar på bokstaven. Jag skriver bokstavsljuden för bokstäver har faktiskt både namn och ljud. Bokstaven S heter ju "ess" men låter "sss" och det är faktiskt bokstavsljuden vi behöver när vi ska komma igång att läsa och skriva. 

I mina ABC-böcker ApABC och SpökABC har jag tänkt extra på detta, så förutom att det finns många saker som börjar på respektive bokstav på varje uppslag finns det också något som låter som bokstaven (som i illustrationen ur ApABC här där mamma Anna andas ut efter arbetet:"Aaaaa".) På det här sättet kan barnen använda illustrationen som stöd för minnet just för hur bokstaven låter.  Men det går förstås att lägga in bokstavsljuden på samma sätt även när ni läser andra abc-böcker.

Hitta på roliga spel! Om det är extra svårt för barnet med vissa bokstäver kan vi skriva dem på kort och spela memory. Vill ni ha tecken till finns TeckenABC, och om det är svårt att lära sig små bokstäver kan en stor och en liten bokstav bilda par. Vilka bokstavskort som helst går också att använda med en spelplan ur till exempel Babblarnas spelbok. Det är bara att lägga till en regel om att alla deltagare innan de börjar gå vänder upp ett bokstavskort och säger bokstavsljudet för varje steg de tar.

Samma bokstavskort går det sedan förstås att bygga ord med. Vad händer om man sätter ihop "iii" och "sss"? 

Ta in bokstäverna i vardagen! Passa på att titta på skyltar när ni är ute - vad är det för bokstäver och vad bildar de för ord? Skriv bokstäver och ord i sanden på stranden, eller ha papper och penna i fickan och lek "Vad skådar mitt norra öga, något som börjar på vvvv..." medan ni väntar på bussen! (För er som inte lekt den leken ska den andra då försöka komma på vad som börjar på "vvv" som den första personen ser och tänker på.) 

Det är som vanligt bara vår fantasi som sätter gränserna - och det kan vara kämpigt att lära sig alla bokstäver och att läsa och skriva, men det kan vara roligt också!