Det luriga L-ljudet

Mitt barn ersätter alla l-ljud med j - hur kan vi träna?

Det luriga lilla l-ljudet är inte alltid lätt att få till, och jag hoppas att det snart kommer en Snicksnacksnokenbok för det ljudet också. Men i väntan på den brukar jag börja med att se om barnen uppfattar skillnaden mellan l- och j-ljudet och ord som "lus" och "ljus", t ex genom att de får peka på bilder på lus och ljus när jag säger orden i slumpmässig ordning, eller genom att vi leker med Lelle och Jejje ur Babblarna i konsonantdalen.

Sedan börjar vi med att träna på att få till ett enskilt l-ljud. Titta i spegeln samtidigt som ni gör, och du visar, övertydliga "llll". Till skillnad mot j-ljudet ska tungspetsen upp bakom framtänderna så ibland ber jag barnen att "trycka upp med tungan" för att de ska hitta. (Får man ändå inte till det kanske man kan pilla in ett finger under tungan medan man säger "jjjj" och trycka upp den, men pröva det på dig själv först!)

När barnen hittar ett enskilt-ljud är det bara att fortsätta träna i ord och meningar, kanske medan man spelar spel - som t ex memory eller "Samla familjer" med Babblarna i konsonantdalen - eller medan man läser om exempelvis Lilla spöket Laban.

Lycka till!