Krångliga ord

Vårt barn pratar bra annars men har svårt med vissa ord som t ex "ambulans"?

Ofta kan vissa ord fortsätta krångla även när barnen hittat alla språkljud och för det mesta får till ett korrekt uttal. Att "ambulans" blir "abans" till exempel, fast barnet egentligen kan alla ljud som ingår. Då tycker jag att det brukar underlätta om man delar upp ordet i stavelser när man säger det, am-bu-lans, och kanske tränar lite extra på slutet först om det är där det brukar krångla.

-Kan du säga: bu-lans? -Bu-lans. -Och am-bu-lans. -Am-bu-lans. -Ja!! En am-bu-lans. Men nästa gång den där ambulansen kör förbi är det förstås ändå: -Titta! En abans! Och då svarar logopeden: -Ja, en am-bu-lans.

På så vis får barnet får en liten påminnelse, och kan om det vill pröva att säga om ordet, men jag skulle inte tjata mer än så för då kanske barnet inte vill fortsätta berätta om vad det nu var som var spännande med ambulansen. Och så här kan det vara länge, för även om man vet hur ett ord ska uttalas måste uttalet bli "automatiserat" innan man hinner med att få till det när man pratar om spännande saker som ambulanser.

Kan man då skynda på den här automatiseringen? Jajamen! Men för att få ett uttal automatiserat måste man traggla lite, och vår utmaning blir att få tragglet att bli lite roligare. Själv har jag två saker jag brukar göra med Babblarnas spelbok:

Krångelordsbana Skriv (eller rita) krångliga ord på små lappar, det gör inget om samma ord kommer på flera lappar. Istället för att slå med tärning för att se hur många steg ni får ta på spelbanan drar ni en lapp. Säg ordet långsamt och räkna stavelserna på fingrarna, "am-bu-lans" ,och sedan får man gå lika många steg som antalet stavelser, samtidigt som man säger ordet igen. Först i mål vinner!

Samla bär Till Babblarnas spelbok får man massor av babblarnabär. Turas om att slå med en tärning, säg det krångliga ordet lika många gånger som tärningen visar, och ta lika många babblarnabär. Den som har flest babblarnabär på slutet vinner!

Sedan finns det säkert massor av andra roliga saker man kan hitta på: när man sagt det krångliga ordet fem gånger kittlas mamma!