Ljudträning för ungdomar

Vi behöver träna på sje-, tje- och ng-ljuden. Hur gör vi det roligt för en 13-åring?

Ja, att träna språkljud med ungdomar är inte lätt alla gånger! Speciellt inte när det som mamma/läraren/logopeden kommer med automatiskt blir töntigt och tråkigt.

Jag brukar börja med att kolla om det är några ord som ungdomen själv är motiverad att jobba med. Det kanske blir missförstånd på när man ska beställa "chokladmilkshake"? Eller så vill man kanske kunna säga "chips"? Finns motivationen kan man faktiskt stå framför en spegel, och träna på att få till ljudet först enskilt "ch-" och så med vokalen "cho-" och så i ordet "cho-klad, choklad". Många, många, många repetitioner är det som gäller för att man ska få uttalet automatiserat - och det brukar jag berätta för ungdomarna så vet de vad som gäller. Om det är väldigt tråkigt kanske 13-åringen kan förhandla sig till att efter 20 upprepningar av "choklad" får man en chokladbit?

Men så finns de förstås de ungdomar som är fullständigt nöjda med att prata som de pratar, en inställning som är både bra och sann - man får prata som man pratar och man duger som man är! - men som samtidigt gör det svårare för oss mammor/lärare/logopeder som vill att de ska förbättra sitt uttal för att bli lättare att förstå och få det lättare i livet... för då måste vi göra träningen rolig!

Babblarna i konsonantdalen använder jag ibland även med ungdomar - mest genom att spela "Finns i sjön" och liknande. (Se utförligare beskrivning av materialet i tidigare svar här under Ljud-uttal.) Och snart kommer Tungvrickare, en ny bok med tillhörande spel i serien Snicksnacksnoken med roliga ramsor och illustrationer som man ska kunna använda i ljud- och talträning med äldre barn.

Annars försöker jag utgå från ungdomens intressen, och göra material utifrån det (ofta tillsammans med ungdomen). Om det är mode så hittar vi olika klänningar och ringar, och slipa bort en läspning kan man göra medan man läser Star wars-serier och spelar hemmagjort spel med Star wars-bilder. Tyvärr finns det kanske inte jättemånga coola hjältar med sje-, tje- och ng-ljud i namnet, men den som söker hon finner: i Star wars finns "Chewbacca". Och man kan alltid hitta på egna hjältar/hjältinnor/monster - Skjutaren? Skäraren? Ninjan Ching?

Om ungdomen gillar att rita och hitta på egna historier, så kan ni göra egna serier som ni läser tillsammans samtidigt som ni betonar de luriga ljuden. Eller så ritar ni ett tärningsspel med coola bilder i en bana som man benämner när man hamnar på dem - eller gör likadant med hämtade bilder från internet. (Läs mer under "Tips för egna material" här på hemsidan). Nu har jag ingen bild att lägga upp, men tänk er en slingrande bana med massa bilder på "Chewbacca", och för varje steg man tar säger man "Chewbacca", eller så småningom "Chewbacca äter chips" eller "Chewbacca äter chips i sin källare".

Om inte annat kanske ungdomarna ställer upp eftersom det verkar som att den där halvtöntiga logopeden ansträngt sig lite i alla fall...