Rim och ramsor

Att rimma och ramsa inte bara roligt, det är nyttigt också!

Rim sätter ljuset på hur orden låter och vilka språkljud de är uppbyggda av. Genom att rimma och ramsa, och prata om ord som rimmar och låter lika, kan man hjälpa barn att utveckla en språklig medvetenhet som både kan påverka uttalet positivt men också lägger grunden för läs- och skrivutvecklingen. 

Här på Hatten har vi flera olika rim- och rams-böcker så att alla ska hitta något som passar perfekt.

För de små finns Ajja & Bajjas ramsor med roliga ramsor som passar in i vardagens alla rutiner. Att ord som "bada" återkommer i en ramsa varje gång man badar kan göra dem lättare att komma ihåg. Och samtidigt blir alla vardagsrutiner roligare! 

Tamtarams är ramsor som det passar extra bra att göra rörelser till. Roligt både i samlingen på förskolan och hemma i sängen. "Vanka vanka, lilla anka, gå på planka, långt på planka. Hoppa iiii!"

Tungvrickare är ramsor som även passar äldre barn. De kan användas för att träna uttal eller lägga grunden för läsning och skrift, men vad syftet än är har man kul åt de knasiga rimmen och roliga bilderna. Passa på att hitta på egna rim också:
"Kom, kom och titta: titta, vad jag hitta! Det börjar på K – vad kan det vara då?" 

Till både Tamtarams och Tungvrickare finns det tillhörande spel som lockar till mer rimmande. I Tamtaratzy slår man de fyra tärningarna och samlar ord som rimmar, och med Tungvrickarspelet kan man spela krångelmenings-memory.  

Och för den som vill ha klassiska ramsor med tecken till har Olle & Mia också både en stor och en liten ramsbok. 

Rimma på!