Rolig uttalsträning

Vi har flera barn som har svårt med olika ljud, hur gör vi uttalsträningen rolig?

Svårigheter med uttal är väldigt vanliga, och vissa ljud är normalt svårare än andra. Men vilket ljud det än gäller kan man ofta jobba lite på samma sätt - och hemligheten är ju förstås att få det att bli lite roligt. Annars är det ju svårt att få barnen att vara med.

Det är ofta enklast att få till ljud enskilt, låta "sss" som en orm till exempel, men så fort barnet får till det är det bra att börja träna i stavelser som "sa" eller ord "sol", och när det fungerar kan man gå på korta meningar (som ju är närmare vanligt prat än att bara säga "ssol"). Kortare ord utan konsonantkombinationer är nästan alltid lättare, så börja med "sol" och "sova" före "strandpromenad". Men vad gör man sedan då?

Jo, vi hittar på spel och lekar förstås, och här kommer lite förslag som jag brukar använda:

Jag använder mycket "brevidspel" - vi bestämmer ett ord som vi ska träna på. t ex "bada", och så säger vi det tre gånger innan vi får göra vad vi nu gör när det är vår tur i spelet, och då kan man ju använda vilket spel som helst som barnet tycker är roligt! 

I Babblarnas Spelbok som ni hittar i Stora ljudväskan finns det massor av spelplaner att välja mellan, och där är det också lätt att ha som regel att man säger det där ordet som ska tränas för varje steg man tar. Vips har man tränat på att säga ett ord tjugo gånger!

Snicksnacksnoken har också ett Snicksnackspel som ni hittar som pdf att skriva ut här. -->> Snicksnackspel där man kan spela på precis samma sätt.

Med Babblarnas spelbok följer det också med babblarnabär som det går att spela "samla bär" - då slår man en tärning, och får säga ordet lika många gånger som prickarna visar, och får sedan ta lika många fina babblarnabär ur en hög på bordet. (Flest bär på slutet vinner! Och man kan förstås byta bären mot något annat fint, eller något gott till och med!)

Uttalsträningen är också enkel att lägga in när man läser böcker tillsammans, låt bara barnet vara med och fylla i och repetera ord, eller leta upp ord i bilderna som börjar på ljudet som är svårt. Här passar ju förstås Snicksnacksnokens böcker perfekt om man har svårt med t ex s-, f-, k-, t- eller r-ljudet, men ramsor med andra kluriga ljud finns i Tamtarams och Tungvrickare.  

Sedan finns det massor av andra roliga saker man kan hitta på. En enkel lek som går att lägga in lite när som helst under dagen är att man helt enkelt gör något roligt när barnet sagt det där kluriga ordet. "Säg sssova så kittlar jag dig!" till exempel, eller att man släpper iväg en ballong, blåser såpbubblor, eller jagas. Ja, vad som helst som barnet tycker är kul! 

När ni spelar och leker så här finns det också några strategier som kan göra det lättare för barnen. Om det är svårt att få till s-ljudet i "ssova" i leken ovan, prövar jag alltid att säga ordet långsamt samtidigt med barnet, så att jag tydligt visar med min mun hur man gör. När barnet får till det lättare själv slutar jag förstås, men ibland kan jag hjälpa till genom att börja på ett litet "ss..." för att påminna om att ljudet ska in. 

Det är nämligen lätt att ljuden glöms bort när man bara pratar även om man får till dem i lekar och spel, och det är inte konstigt - i vardagen tänker man ju på vad man ska säga inte hur man säger det! Men ju mer tränar desto lättare blir det att få till uttalet, och helt plötsligt kommer det alldeles automatiskt!