Abstrakta begrepp och känslor

Hur kan man träna abstrakta begrepp och ord för känslor?

Vårt språk vimlar av abstrakta begrepp som både är kluriga att förstå sig på och förklara. Men som kan vara väldigt bra att ha ändå. Här kommer lite tips på övningar för såna där luriga...

... känslor Olle & Mias KänsloMemo är toppen när man kämpar med att lära sig känsloord. När de vanligaste orden sitter, passa på att jobba lite med synonymer och mer ovanliga känslor, från glad till lycklig, nöjd och belåten. Då kan man passa på att diskutera om de känslorna skiljer sig åt eller inte, och det är inte säkert att alla tycker lika. Spännande!

Olle & Mia finns också som klippdockor med flera ansikten att byta mellan. Varför inte välja ett ansikte tillsammans och hitta på en historia om varför Mia blev så arg.

Ett annat tips är att hjälpa barnet att sätta ord på sina känslor i vardagen – och att man sätter ord på sina egna. -Vet du, nu blev jag förvånad. Jag trodde inte att... och -Nu ser jag att du blev ledsen.  eller -När han sa så, blev du mest arg eller ledsen, tror du?

... och alla andra kluriga abstrakta ord Att förstå ord som "skillnad", "förslag", "diskutera" och "planera" gör stor skillnad när man går i skolan. Och de är varken lätta att förstå eller att förklara. Det vi kan göra är att försöka göra dem så konkreta som möjligt: Fram med papper och penna! Hitta på exempel!

Så här ser det ut när logopeden försöker förklara:

-Skillnad är det som gör saker olika. Se du vad skillnaden mellan de här bollarna är? Och vad är det för skillnad mellan de här tre blommorna?

-Diskutera betyder att man pratar om en sak, det kan vara flera personer som tycker olika, och det här pratet kan kallas "diskussion" och de här personerna "diskuterar".

Fånga upp kluriga ord när de dyker upp i livet, och passa på att använda orden lite extra under någon vecka så att de verkligen sätter sig.

-Jag hör att du vill spela dataspel, men vi får diskutera det när vi kommit hem.

Självklart snurrar man ibland in sig i konstiga förklaringar som man knappt förstår själv, men då är det bara att börja om! Vis av erfarenhet vet jag att ju mer man förklarar desto bättre blir man på det! Inte helt olikt allt annat här i livet.