Frågeord

Hur kan vi träna frågeord som "var", "vart" och "hur"?

Babblarnas böcker har faktiskt inbyggd träning av frågeord. Var är Babbas saker? Vem bor där inne? Vems halsband är det? Om barnen är större kan de få "läsa" (alltså återberätta) böckerna själva och träna på att få till rätt frågeord.

Sedan kan man ta figurerna (eller vilka leksaksgubbar som helst förstås) och leka! Om man vill träna "hur?" och "var?" och "vart?" kan man hjälpas åt att rita eller bygga en värld åt dem. Och så är det bara att turas om att fråga och bestämma:

-Vart ska Babba åka? -Till sjukhuset. -Och hur ska han åka dit? Med buss eller bil?

Om man lägger till en klocka (eller en äggklocka) kan man få in "när?" också.

Och... ooh.. om man klurar lite till går det säkert att göra ett spel av det till lite äldre barn också. Säg att man ska samla en sak från varje plats i världen innan man får gå i mål, och för att komma vidare måste man hela tiden dra kort från en "vart?"-hög, och en "hur?"-hög. (Nu vet logopeden vad hon ska pyssla med nästa vecka!)

Och kvar har vi sedan det luriga "varför". Mitt bästa tips är att använda det mycket, till exempel när man läser böcker. I början kan man svara själv, men efter ett tag kan säkert barnet också svara.

-Diddi diskar. Varför? Tallrikarna var nog smutsiga. -Doddo duschar. Varför, tror du?