Språkförståelse i spel

Barns språkförståelse är lätt att jobba med i vardagen!

Läs mycket böcker, och se till att förklara krångliga ord och meningar när de dyker upp både i böckerna och i vardagslivet. Men vissa språkliga begrepp och konstruktioner är verkligen lite luriga... (det upptäcker man om inte annat när man försöker förklara dem. :) Då kan man ofta fixa ett spel eller en lek som gör det tydligare. 

Lottospel brukar vara ett enkelt och roligt sätt att träna språkförståelse, och Babblarna och Ajja & Bajja har enkla lottospel som passar barn i tidig språkutveckling.

Spelet går till så att alla har var sin bricka, och så turas man om att vända ett av de lösa korten och se på vilken bricka den passar. Den som har fullt på sin bricka först vinner.

Om man så fort barnen är med på hur lottospelet går till inte visar bilden man vänder upp för varandra, utan bara säger vad den föreställer så att de andra får gissa och peka på rätt plats på brickan, jobbar man automatiskt på barnens språkförståelse (och uttrycksförmåga också förstås när det är barnens tur att beskriva bilden).

När barnen är större finns det material i både MaterialHatten och Utbyggd Grammatik som man kan klippa lottospel av. Och så kan man förstås fixa egna spel!

Här bjuder Olle & Mia på ett spel som jag ofta använder för att träna tempus med, det vill säga skillnaden mellan "ska göra", "gör" eller "har gjort".

Och blir ni trötta på att spela lotto kan ni förstås klippa ett Memo-spel av det. 

Klicka på bilden för att få spelet som pdf att skriva ut!