Babytecken

Jag är intresserad av ”babytecken” och skulle vilja teckna med min bebis – hur börjar jag?

Vad roligt! Tecken är bra för alla små barns språkutveckling, och eftersom tecknen är enklare att få till rent motoriskt än talade ord så kan små barn ofta börja kommunicera med tecken innan de kan prata. Och plötsligt får man veta lite mer om vad ens 1-åring tänker!

När börjar man?
Vi kan egentligen börja teckna med våra små hur tidigt som helst. Det är ju precis samma sak som att vi pratar med dem så fort de föds. De lyssnar och tar in, men själva brukar de bli redo att svara med tecken ungefär samtidigt som de börjar peka och vinka – kanske sådär vid 8–10 månader ungefär.

Hur lär man sig tecknen?
Tecknen är hämtade ur svenskt teckenspråk, och dem kan man enkelt slå upp i appar och lexikon på nätet (som www.hattenonline.com), eller lära sig via barnböcker med tecken. I vår serie om Ajja & Bajja får man ett grundordförråd av tecken för sånt som intresserar små barn, men även flera av Babblarnas böcker har tecken längst bak. På www.ajjabajja.se kan man också skriva ut en tecken-affisch att sätta upp ovanför skötbordet.

Hur gör man?
När man kan några tecken är det bara att börja använda dem när man pratar, gosar och tittar i böcker. Det räcker att teckna de viktigaste orden i det man säger, kanske ett per mening. Men annars behöver man inte begränsa antalet tecken. Satsa på att lära er tecken för allt ert barn tycker är roligt och intressant. Det finns ingen risk att ni förvirrar barnen genom att använda för många tecken – med tecknen blir vi vuxna bara tydligare när vi pratar. Vi pratar långsammare, och eftersom vi bara tecknar de viktigaste orden i det vi säger blir de markerade av tecknen, och lite lättare för barnen att ta in och härma. Och det tror jag är en av orsakerna till att babytecken stimulerar språkutvecklingen i stort.

Men det mest fantastiska är förstås att våra små tidigare kan berätta vad de vill och tänker på!

Här kan ni se när lillasyster i Snicksnacksnokens testpatrull läser ”Ajja & Bajja i parken” med sin mamma, och faktiskt kan säga jättemycket med sina ljud och tecken.