Min treåring pratar inte

På förskolan har vi en 3-åring som bara kan säga några enstaka ord - hur kan vi hjälpa?

Mitt absolut bästa råd är att ni frågar föräldrarna om barnet har kontakt med logoped, och om det är okej att ni ringer logopeden i så fall, för då får ni råd som är anpassade till just ert barn. Men i väntan på det, eller om ni bor i en landsända där det är sorgligt långa väntetider till logopederna, finns det mycket ni kan göra!

Först och främst tycker jag att ni ska börja använda tecken och gester när ni pratar! Det kommer hjälpa barnet att lära sig fler ord, men (och det är kanske ännu viktigare) ni kommer också visa barnet hur hen själv kan använda tecken och gester för att uttrycka sig just nu, innan orden kommer.

Läs mer om att komma igång och teckna under tipsen Hur kommer jag igång med tecken? och Träna tecken? under Kommunikation - AKK här till vänster.

Och sedan skulle jag pröva att jobba med Babblarna och Ajja & Bajja. Dom är gjorda för barn som är i början av sin språkuteckling precis som ert barn. En handledning för Språklek med Ajja & Bajja hittar ni här under Hattens produkter, och samma sätt att språkleka kan man förstås använda med andra leksaker och böcker som barnen tycker om. I slutet av handledningen finns också tips kring "språkstimulerande förhållningssätt" som man kan använda under hela dagen. En handledning till Babblarna är också på gång, men innan den är färdig kan ni kika på tipset Språklek med Babblarna här till vänster.

Och framför allt: uppmuntra alla barnets sätt att uttrycka sig och visa saker! Om man inte kan säga något kanske man kan visa vad man menar?