Språklek med Babblarna

Babblarna är mer än bara roliga figurer på YouTube – de kan användas till språkträning som det svänger om! Här har jag samlat mina bästa tips på språkutvecklande aktiviteter med Babblarna, om ni kommer på egna roliga lekar maila mig gärna så lägger jag till.

Läs böckerna förstås!

Att läsa böcker är alltid språkstimulerande, men Babblarnas böcker kommer med en extra knorr.
"Dadda hälsar på" passar speciellt bra för de barn som behöver få vara motoriskt aktiva (och knacka på dörrar) för att hålla koncentrationen.
"i Babblarnas hus" är perfekt för den som vill börja med 2-ordssatser och med "Var är Babbas saker?" och "i Bobbos väska" är det lätt att jobba med kluriga begrepp som frågeord (var? vems?) och prepositioner (under, på, bakom).

Babblarna är utvecklade med Karlstadmodellen som grund och deras namn är valda med omsorg så att de både stimulerar barns ljudperception och är lätta för barn att lära sig säga. (Det är alltså ingen slump att min dotters första ord var "mamma", "pappa" och "Babba".) Längst bak i böckerna finns också illustrationer för hur man tecknar orden, eftersom tecken tillsammans med tal är ett mycket bra sätt att stimulera tidig språkutveckling.

Lek med figurerna!

Med Babblarnas plastfigurer eller mjukisar kan man leka allt möjligt! Man kan inspireras av böckerna eller hitta på annat som barnen tycker är roligt. Använd dem tillsammans med andra leksaker ni redan har, och låt barnen vara med och bestämma! Om vi är med och sätter ord på det som händer i leken, och fångar upp det barnen säger och svarar på och bygger ut det, kan det bli hur bra språktimulans som helst. Här leker min dotter och jag med Babblarna i ett dockhus: 
>> Till "Lillasyster leker med Babblarna" på YouTube

Passa också på att prata lite som Babblarna när ni leker. Alla Babblarna pratar på ljuden i sina namn, så Diddi pratar "diddidi" och Babba "babababaa", och genom att vi härmar det kan små barn komma igång och smaka på det här med tal även innan de riktiga orden kommer. 

Mitt bästa tips är annars att hänga på barnens intressen! Om barnet gillar fordon så kan Babblarna åka buss. Eller bil. Med barn som inte kommit igång att prata så mycket brukar jag ge två förslag på vad som kan hända i leken och se om de kan svara med ord, gester eller tecken:
- Ska Babba åka buss eller bil?
När vi kommit fram till vad som ska hända sätter jag ord på det:
- Buss. Babba åker buss.
På så vis är jag modell för hur barnet kan säga nästa gång, och nästa... och sedan är det bara att bygga vidare på leken.
- Vem får följa med i bussen? Dadda eller Diddi?
Ju mer barnen får uttrycka vad de vill ska hända desto mer kommunikation och språkträning blir det. Och då spelar det ingen roll om man leker med Babblarna i ett dockhus, i skogen eller i badet. 

När barnen kommit igång att prata mer kan man fortsätta vara modell för hur de kan utvecka sitt språk på ungefär samma sätt. Om barnet säger:
- Babba sover.
Så kan jag som vuxen säga: 
- Ja, Babba sover i sängen. Ska Babba ha ett grönt täcke eller ett rött täcke?

Med lite fantasi kan man få in det mesta i leken, om barnet behöver träna prepositioner kan man leka "Var är Babbas saker?"
Göm Babbas sak medan barnet och Babba blundar, och tala sedan om för dem var de kan leta.
- Titta under skåpet i hallen.
Om det är adjektiv som är luriga kan man ha BM (Babblarna Mästerskap) och se vilken Babblare som kan hoppa längst eller högst.
- Babba hoppade längre än Diddi.
Eller gör egna Babblare - rita tillsammans eller använd lera. Perfekt om man vill träna på begrepp som kort, tjock, stor och liten.
- Vem kan rita den största Babblaren?

Spela spel!

Med Babblarnas Lotto eller Memo kan man spela enkla språkstimulerande spel. Så fort det går kan man försöka spela lotto med "hemliga kort" - det vi säga att vi inte visar bilderna för varandra utan bara säger vad vi fått på bilden, och så får de andra leta på sina lottobrickor. Då stimuleras både språkförståelsen och barnets egen uttrycksförmåga. Det går förstås att hitta på andra roliga aktiviteter med korten också. Gör ett fiskespö av en pinne, lite tråd och ett gem, och låt barnen fiska upp bilder som ni sedan benämner. Eller varför inte bara dra korten ur en påse och se vad ni får för något?

Det mesta är roligt när en Babblare är inblandad!Mer inspiration till språklek med Babblarna hittar ni i handledningen längst ner på sidan >>här 

Och du som vill fördjupa dig ordentligt hittar en guldgruva av information och språklekar i Iréne Johanssons bok "Tal och språkträning i Babblarnas värld"