Gör om tråkiga material

Nils har ofta tyckt att de material som ingår i språkträningen inte är så intressanta. Då brukar jag göra om materialet på ett sätt som gör att han tycker att det är kul. Jag använder figurer och saker som han gillar och låter dem bli språktränare.

I boken Utbyggd Grammatik finns boken "Pelles kläder" - den gjorde vi om precis enligt originalboken, men jag använde Doddo (Nils favorit-Babblare) istället. Med bilder som jag laddade ner från Babblarnas hemsida och olika klädesplagg som jag själv ritade dit och textremsorna som jag gjorde i Word blev plötsligt boken toppen tyckte Nils! Han ville läsa den om och om igen.

Ett annat exempel från tidigare var när vi tränade att säga olika ljud med korta och långa stavelser. Gubbarna som fanns med i boken som materialet kommer ifrån lockade inte Nils intresse. Jag letade istället efter bilder på Google och hittade snabbt några olika illustrationer på pirater (som Nils älskade just då). Piraterna fick ersätta de gamla streckgubbarna och vips så gick träningen som en dans!

 

Tips!

Så här gör du för att leta bilder på google*: Gå in på www.google.se, klicka på "bilder" uppe till vänster på skärmen. Klicka sedan på "avancerad bildsökning" (ligger till höger om sökfältet). Sök på olika ord som passar det du letar efter (tänk på att om du söker på engelska så får du många fler träffar än på svenska). Om du ska skriva ut bilderna är det bra att först välja under "Storlek" - jag brukar ta "stora" eller "extra stora". När du nu klickar på knappen "Google-sökning" får du en lista med miniatyrbilder att välja bland. Bläddra omkring och klicka på en bild som du vill använda. Du kommer då över till sajten där bilden finns. Klicka då på länken "Se hela bilden" högst upp. Då visas bilden stort på skärmen. Om du nu högerklickar på den stora bilden kan du välja "Spara bild" (sparar bilden i din dator) eller "Kopiera" (kopierar den så att du kan gå in i ditt eget dokument och klistra in den direkt, utan att spara den på datorn). Använd sedan ett program som passar dig (Word fungerar utmärkt) klistra in bilder och skriv texter som du vill ha dem. Skriv ut, laminera och klipp/skär till.

* Observera att du INTE kan använda bilder från Google i material som du sedan delar med dig av på något sätt till någon annan. Om du använder bilder som du hittar via Google kan du endast använda materialet för eget bruk.