Resealbum

När vi har semester och åker på resa brukar vi passa på att göra album på direkten. Jag packar ner digitalkameran, vår lilla fotoskrivare, fotopapper, sax, limstift, pärm och blad till albumet. Och när vi kommer hem är albumet färdigt att ta med och visa nästa dag i skolan.

För det mesta är det ju något särskilt som vi tränar på och då brukar jag smyga in träningen i albumen. När vi var på Cypern var det räkna som gällde - då blev det album med en massa Cypernminnen att räkna. När vi åkte till Göteborg letade vi bokstäver för fullt att fota till Nils bokstavsbok och på vår fordonsluff till Köpenhamn blev resultatet en bok med olika ordbilder att bläddra bland så att de bildar olika meningar.

I nästan alla bilder i albumet från Cypern finns det saker att räkna. De röda siffrorna ritade jag för hand på tjockt papper, laminerade med självhäftande baksida och klippte ut (siffrorna kan alltså flyttas omkring i albumet hur som helst och användas om och om igen).

Låter det överambitiöst att göra albumen redan under resan?! Jag tycker tvärtom - att det är mycket lättare och roligare att göra dem då. Då har man mer tid med barnen och vi tycker alla att det är supermysigt att sitta på balkongen i eftermiddagssolen och klippa och klistra tillsammans i albumen. När man sen kommer hem brukar man ju ha ännu mindre tid! (Ofta blir det så att det som man har tänkt göra hemma efteråt aldrig blir gjort...)

Albumen gör att Nils kommer ihåg det han har varit med om, det är roligt och utvecklande för honom och omgivningen att han kan visa och berätta. De är ju också jättefina fotoalbum och reseminnen och Nils älskar att sitta och bläddra i dem. Han går ofta och hämtar dem i bokhyllan (och varje gång han läser i dem repeterar han ju det som vi tränade just då).